Rolig statistik du inte visste att du ville veta

Skriven av William

Har du någonsin undrat över de mest oväntade statistiska fakta? Kanske inte, men vi lovar att den här artikeln kommer att överraska och underhålla dig med statistik du inte ens visste att du ville veta. Så häng med när vi dyker ner i världen av rolig statistik och upptäcker några fascinerande och ibland bisarra fakta!

Djurvärldens fantastiska fakta

 1. Bläckfiskens hjärtan: Visste du att en bläckfisk har tre hjärtan? Två pumpar blod till gälarna medan det tredje pumpar blod till resten av kroppen.
 2. Giraffers sömnvanor: Giraffer sover bara mellan 10 minuter och två timmar per dygn, ofta i korta perioder om fem minuter åt gången.
 3. Kattens spinne: En katt kan spinna både när den andas in och när den andas ut, vilket ger den sitt karakteristiska lugnande ljud.

Mat och dryck du inte visste om

 • Ketchupens ursprung: Ketchup uppfanns faktiskt i Kina och kallades ursprungligen för ”ke-tsiap”, en fiskbaserad sås.
 • Världens mest stulna mat: Ost är den mest stulna maten i världen. Upp till fyra procent av all ost som produceras varje år blir stulen.
 • Bananens radioaktivitet: Bananer är naturligt radioaktiva eftersom de innehåller kalium-40. Men oroa dig inte, du måste äta otroliga mängder för att det ska påverka din hälsa.

Människokroppens överraskningar

 1. Nysningens fart: När du nyser kan luften rusa ut ur näsan och munnen med en hastighet på upp till 160 km/h.
 2. Människans längd på morgonen: Du är faktiskt lite längre på morgonen än på kvällen. Detta beror på att diskarna i ryggraden komprimeras under dagens gång.
 3. Mikroorganismer i munnen: Det finns fler bakterier i din mun än det finns människor på jorden!

Vardagliga saker med en twist

 • Höger- och vänsterhänta: Cirka 10% av världens befolkning är vänsterhänta. Intressant nog har denna minoritet fler Nobelpristagare, konstnärer och musikaliska genier än högerhänta.
 • Smilies och emojier: Den första dokumenterade användningen av en smiley 🙂 i text var 1982 av professor Scott Fahlman vid Carnegie Mellon University.
 • Din smartphone är smutsigare än en toalett: En genomsnittlig smartphone har fler bakterier per kvadratcentimeter än en vanlig toalettstol.

Världens länder och deras kuriosa

 1. Nauru utan huvudstad: Nauru är det enda landet i världen utan en officiell huvudstad.
 2. Kanada och dess kustlinje: Kanada har den längsta kustlinjen i världen, över 202 000 km lång.
 3. Indiens postkontor: Indien har över 150 000 postkontor, vilket gör det till det land med flest postkontor i världen.

Sport och fritid – överraskande insikter

 • Baseboll och tur: I baseboll anses det vara otur om en spelare passerar en annan spelare på vägen till nästa bas.
 • Golfbollar på månen: Det finns två golfbollar på månen, lämnade där av astronauten Alan Shepard under Apollo 14-uppdraget.
 • Schack och dess möjligheter: Det finns fler möjliga sätt att arrangera schackpjäser på ett schackbräde än det finns atomer i det kända universum.

Teknik och vetenskap som förvånar

 1. Färgdjup i ögon: Människans öga kan urskilja cirka 10 miljoner olika färger.
 2. Internets vikt: Om man kunde väga hela internet, skulle det bara väga omkring 50 gram, ungefär lika mycket som en jordgubbe.
 3. Månens avstånd: Månen rör sig ungefär 3,8 cm bort från jorden varje år. Om 600 miljoner år kommer den att vara så långt bort att totala solförmörkelser inte längre kommer att vara möjliga.

Dina egna häftiga rekord

 • Personlig rekordstatistik: Visste du att din egen kropp innehåller cirka 37,2 biljoner celler?
 • Hjärtslagens antal: Under en genomsnittlig livstid slår ditt hjärta ungefär 2,5 miljarder gånger.
 • DNA-längd: Om du kunde sträcka ut allt DNA i en enda mänsklig cell, skulle det vara ungefär två meter långt.

Rolig statistik om djurvärlden

Djurvärlden är fylld med fascinerande fakta som får oss att häpna. Ta till exempel bin, som måste besöka omkring 4 miljoner blommor för att producera ett kilo honung. Eller kameleonter, som kan röra sina ögon oberoende av varandra, vilket gör att de kan se i två olika riktningar samtidigt. Delfiner har också imponerande egenskaper; de sover med ena hjärnhalvan aktiv för att kunna fortsätta andas och undvika fara.

Matens märkliga värld

Mat är inte bara en nödvändighet, det är också fyllt av kuriosa. Ta en titt på tomater, som tekniskt sett är en frukt men ofta används som en grönsak i matlagning. Och visste du att i antikens Rom användes smör som hårgelé? Det kanske inte låter aptitligt, men det är definitivt en oväntad del av vår historia med mat.

Samhällsfakta som överraskar

Samhällsfakta kan ibland vara lika underhållande som de är upplysande. Till exempel är det fler människor i världen som har tillgång till en mobiltelefon än till en toalett. Eller att Finland har fler bastur än bilar, vilket säger mycket om deras kultur och hur viktigt det är för dem att koppla av och ta hand om sig själva.

Avslutande reflektioner om rolig statistik

Statistik behöver inte alltid vara torr och tråkig. Som vi har sett kan det vara både underhållande och fascinerande att dyka ner i siffrornas värld och upptäcka nya, oväntade fakta om allt från djur och mat till människokroppen och teknologin. Nästa gång du hör ordet statistik, tänk på dessa roliga fakta och le, för du har just blivit lite mer kunnig på ett mycket roligt sätt.

1 svar på ”Rolig statistik du inte visste att du ville veta”

 1. Oj, att ha fler bakterier på telefonen än en toalett är lite skrämmande. Dags att rengöra min mobil!

  Svara

Lämna en kommentar