Ovanliga och spännande traditioner från hela världen

Skriven av William

Har du någonsin undrat över hur olika traditioner och sedvänjor ser ut runt om i världen? Från färgsprakande festivaler till unika och kanske till och med bisarra traditioner, varje kultur har sina egna sätt att fira och hedra sin historia och gemenskap. I den här artikeln tar jag dig med på en resa runt jorden för att utforska några av de mest unika och roliga traditionerna som finns. Förbered dig på att bli fascinerad!

La tomatina i spanien

I den lilla staden Buñol i Spanien, finner du en av världens mest färgstarka och kladdiga festivaler – La Tomatina. Varje år, den sista onsdagen i augusti, förvandlas stadens gator till ett rödglänsande hav av tomater. Vad började som ett gatuslagsmål under 1940-talet har idag blivit en global attraktion. Du kan tänka dig skratt, glädjerop och tusentals människor som kastar övermogna tomater på varandra. Det är en upplevelse som inte bara är otroligt rolig utan också en utmärkt chans att släppa loss alla hämningar. Men kom ihåg, det finns regler – krossa tomaterna innan du kastar, undvik att rikta mot ansiktet och stopp när signalen går!

La tomatina i spanien

Babyhoppning i spanien

Låt oss resa tillbaka till Spanien, men den här gången till den lilla byn Castrillo de Murcia. Här firas en av de mest ovanliga traditionerna du någonsin kan stöta på – El Colacho, även känd som babyhoppning. Sedan 1620 har denna festival, som äger rum årligen i juni, förvånat och fascinerat besökare. Traditionen involverar män klädda som djävlar, kallade ’Colachos’, som bokstavligen hoppar över spädbarn som fötts under det föregående året. Detta sägs rena barnen från onda andar och ge dem ett skydd för framtiden. Trots att det kan låta farligt, är det en djupt rotad tradition med stor betydelse för lokalbefolkningen.

Holi-festivalen i indien

Nu tar vi oss till Indien för att uppleva Holi, även känd som färgernas festival. Holi firas vid fullmånen i mars och är en hyllning till vårens ankomst samt en seger för det goda över det onda. Det som gör Holi så speciell är den lekfulla atmosfären där människor av alla åldrar och samhällsklasser kastar färgpulver och färgat vatten på varandra. Gatorna, parkerna och människornas kläder blir ett levande konstverk av glädje och färg. Här är några tips om du planerar att delta i Holi:

 • Använd gamla kläder som du inte är rädd om.
 • Skydda hår och hud med olja för att underlätta rengöringen efteråt.
 • Var respektfull mot lokalbefolkningen och deras traditioner.
Holi-festivalen i indien

Kanamara Matsuri i japan

Nu beger vi oss till Japan för att uppleva Kanamara Matsuri, även känd som ”Festivalen för Stålet Phallus”. Denna festival firas årligen i april i Kawasaki och har en ganska unik bakgrund. Ursprungligen var det en fest för prostituerade som bad om skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Idag har det utvecklats till en festival för att främja säker sex och uppmärksamma HIV/AIDS. Festivalen präglas av religiösa ceremonier, men det mest iögonfallande inslaget är de stora phallus-skulpturerna som bärs genom staden. Här är några intressanta fakta om Kanamara Matsuri:

 • Den inkluderar också insamlingar för HIV-forskning och sexualundervisning.
 • Festivalen har blivit en populär turistattraktion, som drar besökare från hela världen.
 • Det finns stånd som säljer phallus-formade souvenirer, allt från godis till dekorationer.

Kanamara Matsuri är ett fascinerande exempel på hur traditioner kan utvecklas över tid och få nya betydelser och syften, samtidigt som de fortsätter att fira och hedra sina historiska rötter.

Skotska höglandsspelen

Från Indiens färgglada gator beger vi oss till Skottlands gröna dalar för att bevittna de skotska höglandsspelen. Denna århundraden gamla tradition är en fascinerande kombination av sport, kultur och gemenskap. Här tävlar män och kvinnor i uråldriga grenar som caber toss, där deltagarna kastar enorma trästockar, och stentung stenkastning. Men höglandsspelen är mer än bara sport. Det är en fest där du kan uppleva traditionell skotsk musik, dans och naturligtvis säckpipa. Det är en unik chans att dyka djupt in i den skotska kulturen och känna på den stolta atmosfären som genomsyrar eventet.

Skotska höglandsspelen

Polarkretsplask i finland

Från Japans färgstarka festivaler rör vi oss norrut till de kalla vintrarna i Finland för en isande tradition – Polarkretsplask. Denna tradition, som är populär i många finska städer, går ut på att folk hoppar eller simmar i frusna sjöar och hav, ofta genom hål som hackats upp i isen. Detta görs inte bara för nöjes skull utan anses även vara bra för hälsan. Det kan låta galen för den oinvigde, men för många finländare är detta en del av deras vardag under vintermånaderna. Här är några anledningar till varför finländarna älskar denna kyliga aktivitet:

 • Det ger en energiboost och anses förbättra blodcirkulationen.
 • Det är ett sätt att stärka mental styrka och mod.
 • Det ger en känsla av gemenskap bland de som deltar.

Cheese Rolling i england

Från Spaniens babyhoppning tar vi oss till Cooper’s Hill i Gloucestershire, England, för det årliga Cheese Rolling-evenemanget. Här möter du en av de mest riskfyllda och spännande traditionerna. Tävlingen innebär att en stor ostkula rullas nerför en brant kulle, och deltagare kastar sig efter den i en våghalsig jakt. Den som först fångar eller når osten vid botten vinner. Det låter enkelt, men kullens lutning och ostens oförutsägbara rörelser gör det till en utmaning som ofta leder till skratt och ibland till skador. Trots riskerna, drar evenemanget varje år tusentals åskådare och deltagare, ivriga att uppleva denna unika tradition.

Cheese Rolling i england

Svenska midsommarfirandet

Nu tar vi oss till grannlandet Sverige för att uppleva ett av de mest kända och älskade firandena – midsommar. Det svenska midsommarfirandet sker runt sommarsolståndet och är en hyllning till sommaren och ljuset. Det mest ikoniska inslaget är midsommarstången, en dekorerad stång som restes upp och dansades kring. Firandet inkluderar också traditionella spel, sång och dans, samt en festmåltid som ofta består av sill, nypotatis och jordgubbstårta. Midsommar är en tid för glädje och samvaro, där familjer och vänner samlas för att fira sommarens ankomst.

Möbelturism i sverige

Slutligen, låt oss titta på en mindre känd men lika intressant svensk tradition – möbelturism. Detta är en modern sedvänja där svenskar och turister flockas till stora möbelvaruhus, särskilt de av ett visst välkänt svenskt möbelföretag. Det är inte bara en shoppingupplevelse; det är en dag ute med familjen, där man kan äta traditionella svenska rätter i varuhusets restaurang och utforska de olika rumslösningarna. Möbelturismen speglar den svenska kärleken till design och funktion, och dess popularitet har spridit sig globalt.

Avslutning

Världen är full av fantastiska traditioner och sedvänjor, och varje land har sina unika sätt att fira och uttrycka sin kultur. Från det isiga modprovet i Finland till Sveriges somriga midsommarfirande och dess unika möbelturism, erbjuder varje tradition en inblick i de kulturella värderingarna och historien som formar ett samhälle. Genom att utforska dessa traditioner får vi inte bara en djupare förståelse för olika kulturer, utan vi påminns också om den rika mångfalden och kreativiteten som finns i vår värld. Så, nästa gång du får chansen, var inte rädd för att dyka in och uppleva några av dessa unika traditioner själv – vem vet, du kanske hittar en ny favorit!

1 svar på ”Ovanliga och spännande traditioner från hela världen”

 1. Jag blev verkligen inspirerad av din artikel, William. Det är så häftigt att se hur olika kulturer firar och upprätthåller sina traditioner på så många olika sätt.

  Svara

Lämna en kommentar