Historiska fakta som är svåra att tro men sanna

Skriven av William

Historia är full av fascinerande och ibland otroliga händelser som trotsar vår förståelse av verkligheten. Här ska vi utforska några av dessa märkliga men sanna fakta som kommer att få dig att tappa hakan. Från förlorade civilisationer till ovanliga ritualer, här är en resa genom historiens mest otroliga berättelser.

Antika läkare och deras metoder

Medicinsk vetenskap har utvecklats enormt genom tiderna, men de tidiga metoderna som användes av antika läkare kan verka både bisarra och skrämmande för oss idag.

 1. Blodiglar som botemedel: Blodiglar användes flitigt för att behandla allt från huvudvärk till infektioner. Tanken var att ”rensa” kroppen på överflödigt blod och andra vätskor.
 2. Trepanning: Denna urgamla metod innebar att borra ett hål i skallen för att släppa ut onda andar eller lindra tryck från skador.

Den stora kattsoppa-incidenten

Det är svårt att tro, men det fanns en tid då kattsoppa var en delikatess i vissa delar av Europa. Under medeltiden, när mat ibland var knapp, blev katter en oväntad källa till näring.

 • Paris under belägring: Under 1500-talet, när Paris var under belägring, vände sig invånarna till att äta katter för att överleva.
 • Kattkriget: I vissa städer uppstod konflikter om rättigheter till kattkött, vilket ledde till småskaliga krig mellan grannskap.

Världens kortaste krig

När vi tänker på krig föreställer vi oss ofta långa, utdragna konflikter, men världens kortaste krig var över på bara 38 minuter.

 • Anglo-zanzibariska kriget: Den 27 augusti 1896 förklarade Storbritannien krig mot Sultanatet Zanzibar. Striden var så ensidig att den snabbt avslutades med brittisk seger.

Cleopatra och hennes ikoniska smink

Cleopatra är känd för sin skönhet och intelligens, men visste du att hennes smink inte bara var kosmetiskt?

 • Läkande smink: Cleopatras ögonskugga, kohl, innehöll blysalter som, trots att de var giftiga, hade antibakteriella egenskaper och hjälpte till att förebygga ögoninfektioner i det dammiga Egypten.

Den franske kungen som dog av skratt

Det är svårt att föreställa sig att någon kan dö av skratt, men det var precis vad som hände med kung Martin I av Aragonien.

 • Kung Martin I: År 1410 dog kung Martin I av en hjärtattack efter en hysterisk skrattattack utlösts av en skämtsam historia berättad av hans hovnarr.

Bisarra rättstvister

Rättssystemet har ibland hanterat några mycket ovanliga fall, som verkligen får oss att ifrågasätta vad som är möjligt.

 1. Djur på rättegång: Under medeltiden kunde djur ställas inför rätta och dömas för brott som skadegörelse och mord. I ett fall dömdes en gris till döden för att ha dödat ett barn.
 2. Rättegång mot tomater: På 1800-talet hölls en rättegång i Salem, New Jersey, där tomater ställdes inför rätta för att avgöra om de var giftiga. De frikändes när en modig man åt en hel korg och överlevde.

Mystiska försvinnanden

Genom historien har det funnits flera mystiska försvinnanden som fortfarande förbryllar forskare och historiker.

 • Den försvunna kolonin Roanoke: År 1587 försvann alla invånare i den engelska kolonin Roanoke spårlöst, och allt som lämnades kvar var ordet ”Croatoan” inristat på en stolpe.
 • Mary Celeste: År 1872 hittades det amerikanska handelsskeppet Mary Celeste drivande i Atlanten utan besättning. Skeppet var intakt och fullt utrustat, men ingen har någonsin upptäckt vad som hände med besättningen.

Otroliga byggnadsverk

Vissa av historiens byggnadsverk är så imponerande att det är svårt att förstå hur de byggdes utan modern teknik.

 • Machu Picchu: Denna antika inka-stad byggdes på en bergstopp i Peru utan hjul eller järnverktyg. Dess exakta syfte och hur det konstruerades är fortfarande ett mysterium.
 • Göbekli Tepe: Ett arkeologiskt fynd i Turkiet som är över 11 000 år gammalt. Det byggdes långt innan jordbruket uppfanns, vilket omkullkastar vår förståelse av människans tidiga civilisationer.

Sammanfattning av otroliga historiska fakta

Historien är fylld av märkliga och otroliga händelser som utmanar vår förståelse av vad som är möjligt. Från medicinska metoder som blodiglar och trepanning till det kortaste kriget och mystiska försvinnanden, finns det alltid något nytt och fascinerande att upptäcka. Dessa exempel visar att verkligheten ibland överträffar dikten, och att historien har en outtömlig källa av fantastiska berättelser att erbjuda. Nästa gång du hör en otrolig historia, tänk på att den mycket väl kan vara sann!

Lämna en kommentar